Våra tarmbakterier verkar kunna göra oss friskare och kanske också både gladare och smalare. Men blir det obalans där inne kan de ställa till med enorma problem. Vad är tarmmikrobiota, hur påverkar våra tarmbakterier risken att utveckla diabetes och vilka bakterier är viktigast för att må bra? Detta är exempel på frågor som besvaras på den nya webbsidan Livet i tarmen.
Nu startar vi Youtube-kanalen "Livet i tarmen" där animerade kortfilmer på ett förenklat sätt förklarar "vem som bor i tarmen", om koloniseringen av bakterier i tarmarna under vår livstid, varför bakterierna är viktiga och hur bakterier i framtiden kan komma att användas som medicin.
Den 15 november intervjuades Professor Fredrik Bäckhed i TV4s "Doktorerna" i Malou efter tio. Om du missade inslaget finns avsnittet att se på TV4 Play till i början av december.
Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse är en av huvudfinansiärerna bakom tarmbakterie-forskningen som bedrivs i Fredrik Bäckheds grupp. Se filmen som producerats av stiftelsen - den berättar mer om forskningen på bakterierna i tarmen och framtida möjligheter.
Vi vill förstå hur sammansättningen av bakterier och andra mikroorganismer – tarmmikrobiotan - kan bidra till olika tillstånd och sjukdomar kopplade till metabolism. Målet är att utveckla kunskaperna och hitta olika sätt att motverka och behandla till exempel hjärt-kärlsjukdom och typ 2-diabetes.
POSTADRESS
Göteborgs universitet Institutionen för medicin Avd. för molekylär o klinisk medicin Box 115 405 30 Göteborg