1. Professor Fredrik Bäckhed, foto: Johan Wingborg, 2. Gatumat i Nawalgarh, Indien, artikelserie SvD Foto: Alamy

"Den hotade tarmfloran"

I början av året publicerades en mini-serie i Svenska Dagbladet (SvD)/Livet om "Den hotade tarmfloran". I tre artiklar belyser SvDs vetenskapsjournalist Henrik Ennart hur tarmflorans, eller som vi föredrar att kalla den - mikrobiotans, mångfald har minskat hos den moderna människan i jämförelse med våra förfäder. Henrik Ennart granskar vetenskapliga studier från fynd i gamla saltgruvor och hittar oväntade upptäckter av matlagningskonsten som tyder på en mycket mer sofistikerad och mer avancerad matlagning än den primitiva kost som vi kanske kopplar samman med stenåldern. Vidare intervjuar Henrik Ennart världskända tarmbakterieforskare, bland annat Fredrik Bäckhed, för att resonera kring kopplingen mellan utarmningen av tarmfloran och framväxten av kroniska sjukdomar som bland annat IBS, typ 2-diabetes och fetma.

 

Du hittar till artiklarna via vår websida Livetitarmen.se:
https://livetitarmen.se/nyheter-1/fredrik-backhed-intervjuad-i-artikelserien/ 

Gallstensoperation och risken för att utveckla metabol sjukdom

Docent Robert Caesar i vår forskargrupp, är en av de sju stipendiater som i höstas tilldeles Håkanssonsstipendium om totalt 3, 2 miljoner, som delas ut till yngre forskare vid svenska universitet.

Stipendier tilldelas forskare som arbetar inom medicin- och livsmedelskemi för att förebygga och bota sjukdomar orsakade av vår livsmedelskost. Robert tilldelades priset för att bedriva en studie kring hur gallstensoperation påverkar risken för att utveckla metabola sjukdomar och hur kosten påverkar denna risk.

Robert Ceasar, Bäckhed Lab

På omslaget till Gut

Oscar Fredrik kyrkan i Göteborg pryder omslaget på den ansedda vetenskapliga tidsskriften "Gut" i februari. Anledningen är den artikel av Kassem Makki i vår forskar grupp som just blivit publicerad. Artikeln handlar om hur kostfibrer påverkar tarmbakteriernas förmåga att producera så kallade gallsyror och hur detta i sin tur påverkar kroppsvikt och ämnesomsättning.

Vill du delta i en forskningsstudie om tarmbakterier?

Om du bor du i Göteborgsområdet och vill delta i en forskningsstudie om tarmbakterier har du nu möjlighet att vara med. Vi söker dig som är 18-75 år och har en ökad risk för att utveckla diabetes. 

 

Vill du veta mer om vad som krävs för att komma med och vad ett deltagande innebär, läs och anmäl dig på:

 

"Backhedlab.se/studie"

 

Följ oss!

I sociala medier - lär dig mer och häng med i arbetet på labbet.

 

Sociala medier

 

KONTAKT

info@backhedlab.se

 

BÄCKHED LAB

Vi vill förstå hur sammansättningen av bakterier och andra mikroorganismer – tarmmikrobiotan - kan bidra till olika tillstånd och sjukdomar kopplade till metabolism. Målet är att utveckla kunskaperna och hitta olika sätt att motverka och behandla till exempel hjärt-kärlsjukdom och typ 2-diabetes.

 

POSTADRESS

Göteborgs universitet
Institutionen för medicin
Avd. för molekylär o klinisk medicin
Box 115
405 30 Göteborg

BESÖKSADRESS

Wallenberglaboratoriet
Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Bruna Stråket 16, vån 2/3
SE-413 45 Göteborg

Detta meddelande skickades till: baeckhed_lab@wlab.gu.se.

Klicka här för att avprenumerera.

statistics_image